Heerlijk: echte winterse lekkernijen voor tijdens de feestdagen (en makkelijk zelf te maken)

Food door Juliët

Nu de feestdagen naderen willen we natuurlijk wel wat lekkers op tafel hebben staan. Gaan we snacks halen of gaan we ze juist zelf maken? Wij maken het makkelijk voor je. Met deze recepten maak je heel eenvoudig zelf iets heel lekkers.  Let the holidays begin!
 

Sinterklaasrecepten 

1. Sinterklaasmuffins met speculaas

Met deze muffins kom je helemaal in de Sinterklaas stemming door de heerlijke kruidnoten en amandel.


Wat heb je nodig voor 12 muffins?

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 milliliter slagroom
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels Speculaas kruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 125 gram kruidnoten
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen
  • Een bakvorm
  • Muffinpapiertjes
     

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Nu begint het echte werk. In een kom doe je de slagroom en voeg je de suiker toe. Klop met een mixer of garde dit goed door elkaar. Vervolgens kluts je de eieren en mix deze door het mengsel samen met de speculaaskruiden en kaneel. Het bakmeel en bakpoeder zeef je bij het mengsel en spatel je kort door.
  2. Hak nu de kruidnoten fijn of sla ze fijn in een afgesloten zak. Laat er wat grovere stukjes tussen zitten. Schep ongeveer 75 gram van de stukjes kruidnoten door het beslag. Verdeel daarna de rest van de kruidnoten erover samen met de geschaafde amandelen.
  3. Bak de muffins in ongeveer 25 minuten in de oven gaar en laat ze daarna afkoelen.

-      Tip: voeg wat extra stukjes chocolade toe aan het beslag.

2. Speculaas truffels

Deze heerlijke speculaas truffels maak je met maar 3 ingrediënten! Een ideale snack voor pakjesavond of als zoet hapje.
 

Wat heb je nodig voor 8 stuks?

  • 135 gram speculaas (11 koekjes)
  • 35 gram mascarpone (ca 2 eetlepels)
  • 75 gram melk of pure chocolade
  • Bakpapier

Bereiding

  1. Maal het speculaas fijn in een keukenmachine of sla ze in een zak zo fijn mogelijk. Houd ongeveer een eetlepel speculaas apart. Roer de roomkaas door de rest van de speculaaskruimels en draai er vervolgens balletjes van.  Leg deze balletjes voor een halfuurtje in de koelkast.
  2. De chocolade smelt je au bain-marie in een kom boven een pannetje met heet water. Rol daarna de speculaasballetjes kort door de chocolade en haal ze er met een vork uit. Laat de balletjes iets uitdruipen en leg ze op een plank of bord met bakpapier. De bovenkant van de truffels bestrooi je met de bewaarde speculaaskruimels.  Zet de balletjes voor een uurtje in een afgesloten koelkast en laat ze opstijven. 
  3.  Kort voor het serveren haal je ze uit de koelkast en zijn ze ready to eat. Bewaar de truffels altijd goed afgesloten in de koelkast. 

3. Pepernoten rotsjes

Hoe leuk is deze snack om samen met kinderen te maken? Simpel, maar extra lekker.


Wat heb je nodig?

  • 200 gram pepernoten
  • 200 gram melkchocolade (kan ook puur of een combinatie hiervan)
  • Klontje boter
  • Snufje speculaaskruiden
  • Mini smarties
  • Zilveren pareltjes ter decoratie (of eventueel wat anders)
  • Bakplaat met bakpapier

Bereiding

  1. De chocolade, boter en een snufje speculaaskruiden verhit je in een kommetje au bain-marie (boven een pan met heet water). Als dit alles bij elkaar een gladde chocolademoes is geworden, voeg je de pepernoten toe. Deze schep je door het mengsel tot ze allemaal stuk voor stuk goed bedekt zijn. Daarna schep je met 2 lepels hoopjes op het bakpapier (5 a 6 pepernoten). Let hierbij wel op dat je wat ruimte tussen de rotsjes laat.
  2. Bestrooi de rotsjes direct met smarties, parels of andere leuke versiersels. Laat de pepernoten rotsjes minimaal 2 uur afkoelen en opstijven. Bewaar ze daarna in een afgesloten trommel op een koele en droge plek. Zo blijven ze nog zeker zo'n 2 dagen lekker krokant. 

 

Kerstrecepten

1. Kerstkrans van cocktail worstjes

Een kerstkrans, maar dan net even anders. Hij is dit keer eetbaar! Hoe leuk is het om deze zelfgemaakte kerstkrans op tafel te zetten en er lekker van te smullen?
 

Wat heb je nodig voor 1 krans?

  • 1 blikje cocktailworstjes (400 gram)
  • Een plak bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 theelepel (gedroogde) Italiaanse kruiden
  • Saus naar keuze (voor bij de snack)


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de cocktailworstjes af in een pan. De plak bladerdeeg laat je een paar minuten ontdooien en die snijd je vervolgens in 4 vierkantjes.  Elk vierkantje snijd je weer van linksboven naar rechtsonder schuin door. Zo krijg je uiteindelijk 8 driehoekjes. Leg een cocktailworstje in de kortste punt van het plakje bladerdeeg en vouw de overige punten over elkaar naar binnen.
  2. Herhaal deze stap telkens bij alle worstjes en plakjes bladerdeel. Leg vervolgens de worstjes naast elkaar in een ronde vorm, zodat er een krans ontstaat. Voor een extra leuk effect kun je de worstjes om en om een beetje laten verspringen.
  3. Klop nu een ei los, want deze heb je nodig om over het bladerdeeg te smeren. Zo krijgen we een mooi goudgeel kleurtje. Verdeel de Italiaanse kruiden eroverheen. Bak de krans in ongeveer 25 minuten af tot die goudbruin en gaar is. De krans is daarna klaar om opgegeten te worden. Om het helemaal af te maken kun je er een sausje naar keuze bij doen. Jummie!

 

2. Kerstsok mini pizza

Een pizza, maar dan in de vorm van een kerstsok. Helemaal leuk toch? Met een paar ingrediënten zet jij dit lekkers al op tafel.
 

Wat heb je nodig?

  • Uitsteekvormpjes (kerstsokken)
  • 1 portie pizzadeeg kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • 1 doosje Pizza a Casa van Elvea
  • De topping: mozzarella, salami, paprika, champignons etc.


Bereiding

  1. Rol het pizzadeeg voorzichtig uit en steek daarin de kerstvormpjes uit. Leg vervolgens de stukjes deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Kneed de rest van het deeg telkens opnieuw zodat je nog meer vormpjes kunt uitsteken.
  2. Versier nu de kleine pizza’s. Begin altijd met de tomatensaus. Voor de sokjes gebruik je ongeveer 2 theelepels saus. Smeer die vooral goed uit. Met wat extra pepers en oregano kun je de pizza’s extra kruiden. Maak de pizza’s helemaal af door een lekkere topping toe te voegen.
  3. Bak de pizzaatjes voor 10 minuten op 200 graden.

 

3. Pancake kerstboom

Waar die pancakes allemaal handig voor zijn. Misschien wat lastiger eten, maar dat maakt het niet minder lekker. Een echte pancake kerstboom!

Wat heb je nodig voor 5 porties?

  • 1 pak Dr. Oetker American pancakes origineel
  • 300 ml melk
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels mascarpone
  • 5 eetlepels bosvruchtenjam
  • 1 handje aardbeien
  • 1 handje frambozen
  • 1 handje blauwe bessen
  • Koekenpan
  • Mengkom
  • Mixer met gardes
  • 5 satéprikkers


Bereiding

  1. Beslag: Doe de mix van het Dr. Oetker pak in een beslagkom en voeg de melk (300 ml) en 2 eieren toe. Mix dit met een mixer met garden op de laagste stand goed door elkaar. Klop daarna het beslag in 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtig en stevig beslag.
    Tip: Je kunt ook voor glutenvrije pancakes gaan. Dan moet je een mix van Madame LouLou Pancakes halen.
  2. Topping: Snijd 10 aardbeien (ongeveer een handje) in kleine blokjes. Meng deze in een bakje met de bosvruchtenjam (5 eetlepels).
  3. Opbouwen: Let er goed op dat de pancakes zijn afgekoeld voor je begint met stapelen, anders gaat de vulling smelten. Bestrijk de pancakes met mascarpone (5 eetlepels). Verdeel daarna de jam met stukjes aardbei over de pancakes. Nu zijn de pancakes klaar om opgestapeld te worden. Met een satéprikker kun je ze vastzetten. Hou je van wat meer versiering? Voeg dan wat extra fruit als blauwe bessen en frambozen toe. 

Tip: Ben je juist fan van stroop of juist chocolade, dan kun je er ook voor kiezen om dit als topping te gebruiken.

 

 

 

Bron: Leukerecepten.nl, Mustbeyummie.com, Bakken.nl Beeld: Pexels