6 tips om je vaatwasser zuiniger te gebruiken

Life Hacks door Zora

De kosten van levensonderhoud in Nederland zijn gestegen en we zijn op zoek naar allerlei manieren om geld te besparen. We proberen zuiniger om te gaan met onze huishoudelijke apparaten en dit keer bespreken we hoe wij dit kunnen doen met de vaatwasser.

1. Vaat niet voorspoelen

De vaat voorspoelen is niet nodig en het is onnodig extra gebruik van water en energie. Zijn jouw boden of pannen echt vies? Schraap of veeg het schoon of spoel het af met koud water.

2. Volle vaatwasser draaien

Maak gebruik van jouw volledige vaatwasser en stop hem vol. Zorg er wel voor dat jouw vaat genoeg ruimte heeft, anders wordt het alsnog niet schoon en daar heb je niks aan. Ook al kan jij kiezen voor een programma voor een halve lading, het is zuiniger om een programma voor en met een volle vaat te draaien.

3. Ecoprogramma gebruiken

Het ecoprogramma is het zuinigste programma die jij kan kiezen, het enige nadeel is dat het wat langer duurt. Je bespaart zowel op water als op energie. Hetzelfde geldt voor de wasmachine.

4. Vaatwassen tijdens daluren

Als jij een energiecontract hebt met een dubbeltarief, kan jij slim gebruik maken van de daluren en extra geld besparen. Stel de timer in van jouw vaatwasser als dat een optie is.

5. Vaatwasser uitzetten

Jij kan het beste jouw vaatwasser zo snel mogelijk uitzetten omdat het op stand by alsnog een klein beetje energie verbruikt. Nieuwe vaatwassers gaan automatisch uit na een tijdje!

6. Vaatwasser schoonmaken

Het is verstandig om regelmatig jouw vaatwasser grondig schoon te maken. Op deze manier gaat de afwasmachine langer mee en wordt de vaat beter schoon.