Een pak dragen: zo kom je goed voor de dag tijdens de feestdagen

Beauty & Mode door Elsemieke

Hoe kom jij het beste voor de dag of de dresscode nu black tie of casual is? Online herenmode specialist Henk ter Horst weet voor elke dresscode een geschikt pak te vinden en jij straks ook! De tijden van thuiswerken en online borrels lijken nu toch echt voorbij.

Alle feesten, feestdagen en gelegenheden worden weer uitbundig gevierd. Omdat het misschien alweer een tijdje geleden was dat je strak in het pak moest, is hier een opfrissing van wat de verschillende dresscodes zijn en hoe je deze het beste draagt.

Dresscode voor de avonduren: black tie

James Bond weet dit type pak bij het minste of geringste uit de kast te trekken. Maar normaal draag je de smoking in de avond bij officiële feestelijkheden. Black tie heeft een vrij strikte dresscode wat het weer makkelijk maakt om het juiste pak uit te kiezen. Een smoking of tuxedo is een tweedelig pak wat bestaat uit een colbert jasje en een pantalon. Dit wordt gedragen met een wit overhemd. Het jasje is single-breasted (dus met een enkele rij knopen) en klassieke revers. Wil je het echt precies volgens de regels doen, dan is de kraag van het jasje van satijn en het jasje zelf van wol. De pantalon heeft geen riemlussen of een omslag. Bij een smoking wordt altijd een strik gedragen en een witte pochet in je borstzak kan een mooi detail zijn. Zwarte lakschoenen met zwarte sokken maken de black tie dresscode af.

Hoe draag je black tie als een ware James Bond? Belangrijk is dat de manchet van je overhemd een aantal centimeter onder je jasje uitsteekt. Het moet er namelijk niet uitzien of je je colbert op de groei hebt gekocht. Je manchetknopen zijn daarom belangrijk. Hiermee kun je ook een persoonlijke touch aan de uniforme stijl aanbrengen. Wil je de pantalon van je smoking op de klassieke manier dragen dan vallen de pijpen iets met een knik op de schoen. De sigarettenpijp zie je ook veel tegenwoordig en is mooi als je de smoking op maat laat maken.

Volgens de etiquette: het rokkostuum

Nog een tikje meer officieel is het rokkostuum. Zie je op een uitnodiging "cravate blanche/white tie" of "décorations" staan, dan kun je een leuk feestje verwachten met wellicht koninklijk gezelschap. Een absolute no-go bij een rokkostuum is een zwart strikje. Dit zou voor verwarring kunnen zorgen met eventueel aanwezige butlers. Een rokkostuum is een driedelig pak met pantalon, gilet of vest en jas. De jas heeft aan de achterzijde twee lange panden, en die aan de voorzijde lopen aan uit in twee scherpe punten. Het gilet is wit, evenals het overhemd met opstaande kraag.

Ook bij dit pak draag je zwarte lakschoenen. Het rokkostuum draag je bij feestelijkheden die in de avond zijn. Het dragen van een rokkostuum is natuurlijk ook aan een aantal regels verbonden. Zo hoort het vest volgens de officiële regels niet onder het jasje vandaan te komen, al zie je dat dit bij de modernere versies wel weer kan. Geen polshorloges bij het rokkostuum, je draagt alleen zakhorloges. De manchetten komen niet onder het jasje vandaan.

Rokkostuum voor overdag: het jacquet

Dit driedelige pak is een soort rokkostuum, maar dan voor officiële gelegenheden overdag. Dit pak wordt ook vaak op bruiloften gedragen door de bruidegom of met meer verdrietige gebeurtenissen zoals een begrafenis. Het pak heeft een jasje wat net als bij het rokkostuum langere panden aan de achterzijde heeft die tot de knieen reiken. Dit jasje was vroeger altijd zwart. Tegenwoordig bij een jacquet voor de bruidegom bijvoorbeeld, zie je meer kleurvariaties. Het gilet of vest heeft soms dezelfde kleur als de jas, maar kan ook grijs zijn. Het pantalon is bij een klassieke jacquet altijd grijs gestreept. Bij een jacquet wordt een stropdas gedragen. Het overhemd kan een opstaande of liggende boord hebben. De manchetten mogen iets onder het jasje vandaan komen.

Waar let je op bij de aanschaf en het dragen van een pak?

Een pak moet je altijd dragen of het precies voor jou en jouw postuur gemaakt is. Een goed zittend pak is gemaakt van stoffen van kwaliteit. Hierdoor zit bijvoorbeeld de kraag van een overhemd goed of valt een jasje mooi op de schouders. Het moet perfect aansluiten aan je lichaam, dus niet “flodderig” of dat knopen en naden op knappen staan. Een pak wat mooi aansluit rond je lichaam zit ook fijn. Je kunt jezelf makkelijk bewegen zonder het idee dat je broek afzakt of je er juist uitscheurt. Mouwen en broekspijpen zijn ook precies goed, niet te lang en ook niet te kort. De broek valt met een lichte knik op je schoenen als je staat.

Heb je een uitnodiging voor een feest met dresscode black tie? Of ga je binnenkort trouwen? Henk ter Horst heeft een groot assortiment aan pakken waarmee je voor de dag kunt komen. Met bovenstaande tips kun je hier voor jezelf het perfecte pak voor de juiste dresscode vinden.