5 redenen waarom een kerstpakket geven zo belangrijk is

Lifestyle door Elsemieke

Ieder jaar rond deze tijd is het voor werkgevers weer tijd om te na te denken over het verzorgen van een kerstpakket. Hoewel kerst nu nog aardig ver weg lijkt, is het voor je het weet alweer zo ver. Veel mensen kijken er altijd naar uit om een presentje te mogen ontvangen en het geven van een kerstpakket is dan ook nog altijd populair.

Wat zorgt ervoor dat een kerstpakket zo'n belangrijke traditie is geworden? Het gaat niet zozeer om het cadeau zelf, maar natuurlijk meer om de gedachte die erachter zit. Waarom is het geven van een kerstpakket zo belangrijk?

Het is de gedachte die telt 

Zoals bij zoveel cadeaus die je ontvangt in je leven is het niet het cadeau zelf dat telt, maar de gedachte. Iemand heeft moeite gedaan om voor jou iets uit te zoeken en daaruit blijkt een bepaalde waardering. Hetzelfde geldt voor een kerstpakket. Iedere medewerker in een organisatie draagt, op zijn of haar eigen manier iets bij. Een goede manier om die waardering te laten blijken is door het schenken van een kerstpakket. Medewerkers voelen zich gezien, hieruit blijkt namelijk een stukje persoonlijke aandacht. Geef je als organisatie helemaal niets, dan valt dat op en voelt het alsof ze het niet waard zijn om iets te geven. Iedereen wil op z’n werk gezien worden het en het gevoel hebben dat ze er toe doen. Door mee te gaan in een belangrijke traditie als een kerstpakket laat je aan je medewerkers zien dat ze er mogen zijn. Kerstpakketten kopen is dus belangrijk en wordt door veel medewerkers gewaardeerd. 

Het is sfeerverhogend

Het in ontvangst nemen van een kerstpakket is op vele werkvloeren ieder jaar weer een speciaal moment en vaak sfeerverhogend. Het moment dat ze op kantoor of een andere plek worden uitgedeeld is fijn en zorgt voor een vrolijke stemming. Collega’s hebben het met elkaar over de inhoud dit zorgt voor een saamhorige sfeer. Daarnaast kan een kerstpakket ook thuis het gesprek openen. Wanneer jij en je partner allebei met een pakket thuiskomen kan het leuk zijn om samen de inhoud te bekijken. Veel producten kunnen bijvoorbeeld thuis worden gedeeld met familie of vrienden. Heb je een kaart ontvangen waarmee je zelf iets uit kunt zoeken, dan is het ook leuk om hier samen een moment van te maken. 

Persoonlijk

Een kerstpakket kan in allerlei soorten en maten worden samengesteld. De één pakt het heel persoonlijk aan, terwijl bij een groot bedrijf met veel medewerkers dat al een stuk lastiger wordt. Maar in het geval van een kleine organisatie kan het heel goed werken wanneer iedereen een origineel cadeau ontvangt. Het hoeft uiteraard niet enorm veel te kosten, voor iedereen een persoonlijk kerstpakket verzinnen vergt soms aardig wat tijd en moeite. Het persoonlijk kan hem ook zitten in een bijgevoegde kaart met persoonlijk (handgeschreven) tekst. Een bedankje voor wat de medewerker het afgelopen jaar heeft gedaan of waardering voor bijvoorbeeld een bijzondere persoonlijke situatie. Dit laat blijken dat je de medewerkers ook echt goed kent en dat de connectie verder gaat dan alleen de werkvloer. 

Zorgt voor verbondenheid

Omdat iedereen binnen een organisatie een cadeau ontvangt, zorgt dat voor een gevoel van saamhorigheid. Iedereen is gelijk en daarom is het ook belangrijk dat je geen onderscheid maakt tussen medewerkers. Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Omdat medewerkers zich gewaardeerd voelen door het kerstpakket, voelen ze zich ook direct meer betrokken. Hierdoor vergroot de loyaliteit die ze voelen naar de organisatie en dit heeft dus ook z’n uitwerking op de bereidheid je in te zetten voor het werk voor het komende jaar dat voor je ligt.  

Leuke verrassing voor de feestdagen

Wie vindt het nou niet leuk om een cadeau te krijgen met de feestdagen? Het is de ideale tijd om aan je dierbaren te laten zien dat je om ze geeft. Met z’n allen rond de kerstboom met een kop warme chocolademelk en wat lekkers. Een kerstpakket gevuld met lekkernijen zoals een fles wijn, speciaalbieren, chocola of hartige snacks zijn daarom zeer welkom en een fijne verrassing voor de feestdagen. Al deze producten kunnen met het hele gezin of het gezelschap worden gedeeld. Soms is er ook kerstdecoratie te vinden in het pakket. Hiermee kan de kerstboom thuis worden versierd of andere decoratie kan het huis sfeervol maken tijdens en rondom de feestdagen. Ook bordspellen of een accessoires voor in huis, zoals een zacht plaid, zijn ideaal om in deze tijd te geven.