Zo verf jij een houten meubel met een professionele afwerking

Hobby door Zora

Heb jij altijd al een houten meubelstuk een metamorfose willen geven met een likje verf, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Wij leggen de belangrijkste stappen aan je uit zodat jij jouw meubel van hout een professionele afwerking kan geven!

Het meubelstuk voorbereiden

Je bereidt jouw meubelstuk voor door de handgrepen en poten te verwijderen en het daarna te schuren. Tip! Plak het meubel af met schilderstape of afplaktape als jij de originele kleur van het meubelstuk op sommige plekken wil behouden. Heb je geen idee welke korrel schuurpapier je nodig hebt?

  • 60 - 80 voor oude verflagen
  • 80 - 120 voor nieuw hout
  • 120 - 150 voor verflagen in redelijke staak
  • 180 - 220 voor goede verflagen
  • 240 tussen nieuwe verflagen in

Je kunt het beste met een grove korrel beginnen om oude verf te verwijderen, ga daarna verder met een middelgrove korrel om de ondergrond voor te bereiden en gebruik een fijne korrel tussen de nieuwe lagen verf in.

Primer toepassen

Het wordt aangeraden om een primer toe te passen om de oppervlakte voor te bereiden voordat jij gaat verven. De primer zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten en dat de afwerking gelijkmatiger wordt. Breng de primer aan met behulp van een kwast.

Opnieuw schuren

Laat de primer goed opdrogen en schuur het daarna licht met een fijn schuurpapier. Veeg het stof vervolgens weg met een vochtige doek.

Meubelstuk verven

Het is tijd om het meubelstuk te verven! Gebruik hiervoor de juiste verf, eentje die niet te dik is zodat jij het eenvoudig aan kan brengen en vlekken kan voorkomen. Giet een klein beetje verf in een bakje en vul het bij wanneer het op is. Op deze manier droogt het niet uit. Gebruik een kwast of roller (met een roller krijg je een gelijkmatiger resultaat) om de verf aan te brengen in dunne lagen.

Tip! Als de verf te dik is, kan deze worden opgelost met water of, als het acryl is, met het bijbehorende oplosmiddel.

De afwerking

Laat de verf goed drogen (zoals staat beschreven in de instructies) en breng eventueel een tweede laag aan. Wanneer het verf is opgedroogd, kun je een kleurloze vernis of was aanbrengen om het meubelstuk te beschermen tegen stof.

Geniet van jouw getransformeerde meubelstuk!