Dit is alles wat je moet weten over kleding dragen van polyester

Beauty & Mode door Zora

Zijn de meeste van jouw kledingstukken die jij in de kast hebt liggen gemaakt van (een hoog percentage) polyester? Dan kan het zijn dat jij meer last hebt van zweetgeurtjes in jouw kleding en zelfs van andere bijwerkingen. Wij vertellen je wat polyester is, wat de eigenschappen zijn van het materiaal en waarom jij het in sommige gevallen beter kan vermijden.

Wat is polyester?

Polyester is een synthetische vezel die is afgeleid van aardolie en gebruikt wordt als stof in de textielsector om allerlei soorten kleding te maken. Het is de meest gebruikte vezel in de textielindustrie en onderdeel van veel van onze kledingstukken die in onze kasten hangen. De reden waarom polyester zo populair is, is waarschijnlijk omdat het goedkoper is. Maar wat zijn de eigenschappen van kleding dat gemaakt is van dit materiaal?

Eigenschappen van kleding van polyester

  • Het materiaal is sterk en duurzaam.
  • Eenvoudig om te wassen en het droogt snel.
  • Het is niet biologisch afbreekbaar en het heeft een grote impact op het milieu, maar het is wel recyclebaar.
  • Het is waterdicht, maar niet ademend.
  • Het is goedkoper dan katoen.
  • Het kreukt niet en hoeft dus niet gestreken te worden.
  • Het heeft een grote elasticiteit.
  • Vlekken op dit materiaal zijn moeilijker te verwijderen.
  • Het kan worden gemengd met andere materialen.
  • Het heeft een hoge elektrostatische lading.

Nadelen van het dragen van kleding van polyester

Polyester is geen ademende stof en het neemt niet goed vocht op, waardoor jouw huid niet kan ademen. Dit kan de reden zijn waarom jij meer last hebt van zweet wanneer je deze stof draagt. Daarnaast heb jij eerder last van een zweet geur omdat luchtjes makkelijker blijven hangen. Soms kan je deze nare geurtjes niet eens verwijderen door het kledingstuk te wassen.

Daarnaast heb je meer kans op jeuk, allergieën en andere reacties zoals onzuiverheden wanneer je kleding draagt van polyester. Vooral als jij een gevoelige, zeer droge of atopische huid hebt.

Natuurlijke materialen versus polyester

Het is beter om natuurlijke materialen te dragen zoals katoen, wol, linnen of zijde, maar daardoor gaat de prijs ook omhoog. Vaak zijn kledingstukken gemaakt van een combinatie van een natuurlijk materiaal en een synthetische vezel, zoals polyester, om te profiteren van de voordelen van beide stoffen. Deze informatie kun je vinden op het label van het kledingstuk! Hoe hoger het percentage van natuurlijke materialen, hoe beter!

Basic kledingstukken met een hoog percentage katoen