Deze 5 fouten worden het meest gemaakt in een eclectisch interieur

Wonen door Zora

Inrichten van een ruimte is niet het allermakkelijkste wat er is en dus worden er snel fouten gemaakt. Heb jij of droom jij van een eclectisch interieur? Lees dan verder om veelgemaakte flaters te voorkomen!

1. Een ruimte niet cureren

Een eclectische inrichting mengt allerlei visuele elementen met elkaar samen. Het is een combinatie van verschillende stijlen en een fusie tussen modern en traditioneel. Dit houdt niet in dat alles zomaar bij elkaar past. Samenhorigheid is essentieel en daarom moet een ruimte goed gecureerd zijn.

2. Geen kleurenpalet bepalen

Samenhorigheid in een ruimte kun je creëren door middel van kleuren. In een eclectisch interieur is het bepalen van een kleurenpalet een must. Kies voor één hoofdkleur die je terug kan vinden in het hele huis. Speel met verschillende tinten van dezelfde kleur en kies van te voren een palet uit van kleuren waarvan je weet dat ze bij elkaar passen.

3. Niet letten op de verhouding

Wanneer je een ruimte niet in één keer inricht, maar verschillende pieces met de tijd bij elkaar verzameld, is het belangrijk dat je goed let op de verhoudingen. Samenhorigheid in een eclectisch interieur betekent ook dat alle meubels en decoratie qua schaal bij elkaar moeten passen.

4. Patronen niet goed combineren

Patronen samenbrengen met behulp van behang, kunst en textiel is een eenvoudige manier om een eclectische look te creëren. Ook bij het samenvoegen van verschillende patronen is schaal van belang. Kies bijvoorbeeld niet alleen maar voor oversized motieven, houd verschillende groottes in gedachten.

5. Direct veel decoratie toevoegen

Soms wordt een eclectische stijl verward met maximalise, dus worden er teveel decoratieve elementen toegevoegd waardoor een ruimte overweldigend aanvoelt. Zorg er eerst voor dat je het kleurenpalet goed beheerst en ga daarna pas aan de slag met het tentoonstellen van jouw favoriete woonaccessoires en decoratie.