Slimme meters geven verkeerde standen: stroomverbruik valt tot drie keer hoger uit

Wonen door Elsemieke

Energie wordt alsmaar duurder en naast dat een hoog energieverbruik slecht is voor het milieu, is het ook niet bevorderlijk voor de portemonnee. Dat merken we ook aan de gasprijzen, want moderne energiemeters geven vaker meer verbruik aan dan zou moeten. Sommige elektriciteitsmeters kunnen zelfs wel twee tot drie keer zoveel verbruik aangeven.

Stroomverbruik valt tot drie keer hoger uit bij 'slimme' meters

De energierekening wordt steeds hoger, daar kunnen we niet omheen. Maar als je denkt dat je met de zogeheten ‘slimme meters’ beter uitkomt, heb je het mis. Deze meters geven regelmatig meer gebruik aan dan zou moeten. Bij laag verbruik is dat 30 procent meer en bij piekstromen kunnen sommige meters wel twee tot drie keer zoveel verbruik aangeven. Netbeheer Nederland liet afgelopen jaar kwaliteitsmetingen doen door keuringsinstantie Kiwa, schrijft het AD. Resultaat? Van de ruim 1,3 miljoen gecontroleerde gasmeters moesten er zo'n 30.000 vervangen worden.

Zoveel geld bespaar je als je de droger niet meer gebruikt

Afwijkende meterstanden

Het ergste is nog wel dat de meters meer gebruik aan lijken te geven dan er in werkelijkheid aan energie is verbruikt. Als gevolg van het gebruik van bijvoorbeeld dimmers, een vijverpomp of multimedia-apparatuur reagereerden de meters niet gunstig. Zo is onder andere een meter die tot wel 26 keer zoveel verbruik aangaf dan goed was, van de markt gehaald. “Maar twee tot drie keer meer verbruik dan in werkelijkheid komt nog voor”, zegt Bas ten Have van de Universiteit van Twente. Netbeheer Nederland zegt dan ook dat consumenten bij afwijkende meterstanden het beste zelf grondig na kunnen gaan of hiervoor redenen zijn.