Met deze schoonmaakchecklist is je huis klaar voor de herfst en winter

Wonen door Zora

De herfst is aangebroken. Hét perfecte seizoen om huishoudelijke klusjes te klaren en je huis helemaal schoon en gezellig te maken voor de wintermaanden en feestdagen. Met deze checklist ben jij er helemaal klaar voor.

1. Tuingereedschap schoonmaken en opslaan

In de koude maanden gaat jouw tuin in winterslaap en hetzelfde geldt voor je tuingereedschap. Het is nu het moment om elke tool goed schoon te maken en eventueel te repareren. Grasmaaiers en ander apparatuur dat op gas werkt, moet op de juiste manier winterklaar worden gemaakt, zodat het in goede staat is wanneer de lente eraan komt.

2. Dakgoten en regenpijpen reinigen

Herfstbladeren kunnen jouw dakgoten en regenpijpen verstoppen, dus is het belangrijk om dit regelmatig te checken en bij te houden. Het ziet er niet alleen rommelig uit, maar een verstopte dakgoot of regenpijp kan daarnaast ook vochtproblemen veroorzaken. En vochtproblemen zijn geen pretje, want dit kan leiden tot hout dat gaat rotten en daken die gaan lekken.

3. Ramen onderhouden

Maak alvast de buitenramen schoon voor de koude maanden en verwijder en reinig horren. Wanneer je aan de slag gaat met de binnenramen, pak dan ook gelijk de raambekleding aan: was de gordijnen en stof jaloezieën af.

4. Veeg en inspecteer schoorstenen en open haarden

Een schoorsteen moet jaarlijks geïnspecteerd en schoongemaakt worden. Gebruik een schoorsteenveger om branden te voorkomen, die kunnen namelijk worden veroorzaakt door ophoping van creosoot (een brandbare teerachtige laag). Heb je de buitenkant van jouw open haard vorige winter niet schoongemaakt? Doe het dan nu! Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de opbouw van roet te verwijderen. Maak gasblokken en haarden schoon en inspecteer ze zodat ze veilig en gebruiksklaar zijn.

5. Vervang de batterijen van de rookmelder

Het veranderen van seizoen geeft aan dat het ook tijd is om de batterijen van jouw rook- en koolmonoxidemelders te vervangen. Deze belangrijke taak helpt om iedereen in jouw huis veilig te houden.

6. Berg zomerkleding op en check jouw winterkleding

Wanneer je aan het schoonmaken bent, vergeet dan jouw kast en zomerkleding niet. Maak elke kledingkast leeg en sorteer zomerkleding voordat je het opbergt. Kies de kleding uit die jij voor volgend jaar gewassen of gestoomd wil hebben. Verkoop, doneer en gooi de rest weg. Maak de binnenkant van jouw kledingkasten schoon wanneer ze leeg zijn door ze onder andere goed te stofzuigen.

7. Grondige reiniging van de slaapkamer, badkamer, woonkamer en keuken

Ga elke kamer langs voor een grondige reiniging, net als dat je het zou doen tijdens een lenteschoonmaak.

Jouw stulpje is klaar voor de herfst en winter!