Zo (on)verstandig is het gebruiken van een elektrische kachel

Lifestyle door Zora

De koude maanden zijn weer van start gegaan en wij bevinden ons graag in een knus en verwarmd huisje. Er zijn verschillende manieren om voor warmte te zorgen en gebruikmaken van een elektrische kachel is daar één van. Maar hoe on(verstandig) is dit? Wij leggen het aan je uit.

Voordelen

Het grootste voordeel van een elektrische kachel is dat het een ruimte snel verwarmd. Wanneer jij een elektrische verwarming verkiest boven warmte uit een cv-ketel op gas, is dit alleen maar verstandig wanneer je in bezit bent van zonnepanelen, omdat het dán pas goedkoper en extra milieuvriendelijker kan zijn. Wanneer dit niet het geval is, is het gebruiken van een elektrische kachel niet zo verstandig om de volgende redenen.

Nadelen

Een elektrische kachel heeft een hoog energieverbruik en is niet goedkoper dan verwarmen met een cv-ketel op gas. Ook al zijn naast de energieprijzen de kosten van gas ook omhoog gegaan, is de laatste optie nog steeds goedkoper en beter voor het klimaat. De CO2-uitstoot is namelijk meer dan twee keer zo veel.

Tips om te besparen op verwarming

  • Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden.
  • Houd alle deuren zo veel mogelijk dicht en verwarm alleen maar de kamers waar je aanwezig bent.
  • Investeer in het isoleren van je huis.
  • Schaf een (hybride) waterpomp aan voor jouw cv-ketel.
  • Maak gebruik van een elektrische deken of een infraroodpaneel.