5x heerlijke baksels voor Sinterklaas

Food door Chloe

De kruidnoten en schuimpjes liggen alweer in de winkel en wat krijgen we daar toch trek van. De decembermaand is niet de gezondste maand van het jaar, maar wel de lekkerste. De Sint is onderweg en dus hebben wij 5 heerlijke baksels voor Sinterklaas voor je verzameld.

1. Speculaas muffins

Als je ons ergens blij mee kunt maken dan zijn het wel muffins. En wat past er nou beter bij Sinterklaas dan muffins van speculaas? Dit simpele recept heb je zo gemaakt en is ook nog eens heerlijk voor bij de koffie.

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille extract
  • 120 gr suiker
  • 120 gr gesmolten boter
  • 250 ml melk
  • 10 gr schuddebuikjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ondertussen meng je alle droge ingrediënten, op de schuddenbuikjes na met elkaar. Ook alle natte ingrediënten meng je met elkaar. Voeg ze hierna samen in één kom en meng goed door elkaar. Als laatste voeg je de schuddebuikjes toe.
  2. Vul de muffinvormpjes met het deeg en garneer met de overgebleven schuddebuikjes.
  3. Doe de muffins nu voor zo’n 20 minuten in de oven. 

2. Speculaas croissants

Zin in een lekker Sinterklaas ontbijt? Dan moet je deze croissantjes echt proberen. Geen ham-kaas of chocolade croissant, maar croissantjes met speculaas maken pas echt een feestje van het ontbijt.

Ingrediënten

  • Croissantdeeg uit blik
  • 14 Speculoos koekjes
  • 6 tl karamelpasta
  • 1 ei

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Ondertussen rol je het croissantdeeg uit. Zorg ervoor dat je 6 driehoeken hebt en trek deze nog iets uit elkaar. Op ieder stukje deeg leg je vervolgens 2 Speculoos koeken. Verdeel hierna de karamel over de koekjes en rol de croissants op.
  3. Leg de croissants op de bakplaat en kluts het ei. Hier bestrijk je de croissants mee. De laatste twee koekjes verkruimel je en verdeel je over de croissants.
  4. Bak de croissants nu af volgens de bereidingswijze op de verpakking.

3. Arretjescake met kruidnoten

Geloof ons, dit recept moet je gewoon proberen. Als echte zoetekauw is dit moeilijk te weerstaan. Dit Hollandse recept is vooral gemaakt van chocola en kruidnoten. Dus, waar wacht je nog op?

Ingrediënten

  • 100 gr roomboter
  • 150 gr pure chocola
  • 75 gr kruidnoten
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 50 gr cacaopoeder

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter en de pure chocolade in een pan. Ondertussen hak je de kruidnoten in stukjes.
  2. Meng de gesmolten boter en chocola nu met de basterdsuiker en cacaopoeder en schep hier vervolgens de kruidnoten doorheen.
  3. Pak een velletje bakpapier en gooi het mengsel hier overheen. Rol vervolgens met bakpapier en al op tot een soort worst en draai de zijkanten goed dicht.
  4. Laat de cake nu 3 uur in de koelkast uitharden en bestrooi hierna met poedersuiker.

4. Kruidnoten smoothie

Hier komt dan misschien wel weinig keukenwerk aan te pas, maar we vinden hem zo lekker dat we hem wel toe moesten voegen aan het lijstje. Hoe kouder het wordt, des te meer zin we krijgen in speculaas. Hoewel de meeste smoothies gemaakt worden met fruit, wordt deze variant gewoon gemaakt met pepernoten. Iets minder gezond, maar wel heel erg lekker.

Ingrediënten

  • 200 ml melk
  • 5 kruidnoten
  • 1 banaan
  • 3 dadels
  • 1 tl cacaopoeder

Bereidingswijze

  1. Snijd de banaan in stukken en doe deze in de blender.
  2. Voeg de kruidnoten, melk en dadels toe en mix tot een glad geheel.
  3. Schenk uit in een glas en maak af met wat cacaopoeder.

5. Kruidnoten

En dan last but not least: een heerlijk kruidnoten recept. Als er iets is dat niet mag ontbreken op 5 december dan zijn het natuurlijk pepernoten. Uit de supermarkt zijn ze al heerlijk, maar het is een nog groter feest om ze lekker zelf te maken.

Ingrediënten

  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • ½ zout
  • 4 el halfvolle melk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 160 graden. Ondertussen meng je de boter, suiker, speculaaskruiden, bakmeel en zout en kneed je het goed door elkaar. Voeg tijdens het kneden steeds een lepeltje melk toe.
  2. Snijd het deeg nu in 4 gelijke stukken en maak hier 4 lange rollen van. Snijd deze nu in stukjes van ongeveer 1 centimeter en rol vervolgens tot een balletje.
  3. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze voorzichtig plat, zodat er een pepernoot vorm ontstaat.
  4. Bak de pepernoten nu in 15 minuten gaar.