Wat kan je allemaal met blockchain doen?

Lifestyle door Elsemieke

Waar het eerste nieuws over dat over de crypto wereld naar buiten kwam nog onwerkelijk leek, zie je het nu bijna elke dag wel online voorbij komen. Vooral oudere generaties zien cryptomunten als een ontastbaar iets, in vergelijking met jongeren die het wel degelijk als betaalmiddel zien. Dit komt ook omdat zij zijn opgegroeid met de online wereld en zich hier veel meer comfortabel mee en in voelen.

Misschien heb je je al helemaal verdiept in de crypto wereld of kom je net pas kijken. Ook in het laatste geval zul je vast het woord ‘blockchain’ wel voorbij hebben zien komen, maar wat is dit precies?

Wat is blockchain?

Heel makkelijk gezegd; blockchain is een online database waar transacties, die met cryptomunten of belangrijke gegevens worden gedaan, in opgeslagen worden. Deze transacties bevatten blokjes informatie die door beide partijen digitaal zijn ondertekend of goedgekeurd, zonder de tussenkomst van een derde partij. Deze blokjes informatie passen precies in elkaar en worden direct opgeslagen in de blockchain database. Al deze informatie wordt met behulp van cryptografie versleuteld opgeslagen. Dit houdt in dat elk nieuw blokje informatie dat in de database terecht komt, altijd wat informatie over het vorige blokje bevat, die ook weer informatie heeft over het blokje daarvoor.

Blockchain netwerk

Op deze manier ontstaat er een onkraakbare ketting aan informatie die door een netwerk van computers wordt beheerd. Een bank heeft bijvoorbeeld één centrale database, waarbij alleen het middelpunt (de bank zelf) een kopie van de transacties bevat. Het verschil met blockchain is dat binnen het Blockchain-netwerk elk punt een kopie van een ander bevat.

Wat kun je met blockchain?

Nu je precies weet wat blockchain inhoudt, wil je natuurlijk graag weten wat je er nu precies mee kunt. Met behulp van blockchain kun je eenvoudig een muntstuk Ripple kopen. Jouw aankoop, ofwel transactie, wordt dan dus via blockchain verwerkt en in de database opgeslagen. Ook wanneer je jouw cryptomunt weer verkoopt, gebeurd dit ook met behulp van blockchain. Hoe werkt dit dan precies? Wanneer je een transactie hebt gedaan via het blockchain-netwerk, wordt deze gecontroleerd en geverifieerd door ‘miners’. Dit zijn computers die met elkaar moeten strijden om een verificatie getal voor jouw transactie uit te rekenen. De moeilijkheidsgraad wordt in het algoritme ongeveer om de 10 minuten aangepast zodat er weer een nieuw blokje informatie ontstaat.

Blockchain en cryptomunt

In feite is het voor de computers, ookwel de miners, een puzzel die zij moeten oplossen. De oplossing komt dan ook niet altijd van dezelfde computer, maar van degene die de puzzel als eerste oplost. Deze computers bezitten veel rekenkracht en elke transactie is een intensief proces. Het is dus niet gemakkelijk om met je eigen computer thuis te gaan minen, je bent waarschijnlijk meer geld kwijt aan de stroom die nodig is dan dat het je wat oplevert. Wil je wel gebruik maken van blockchain? Dit kun je gemakkelijk doen door een crypto munt aan te schaffen of te verkopen! Omdat het een automatisch proces is, zul je alleen niet veel merken van de puzzel die de computers voor je oplossen.