Eerste huis kopen? Hier moet je rekening mee houden

Wonen door Elsemieke

Wil je graag je eerste huis kopen? De woningmarkt is een gekkenhuis op dit moment, dus het is goed om stil te staan bij een aantal punten als je op zoek bent naar een eerste huis. We hebben handige tips voor je waar je rekening mee moet houden als je een nieuw optrekje gaat aanschaffen. 

Tip 1. Schakel een aankoop makelaar in

Een aankoopmakelaar kost wat maar je hebt er ook een hoop aan. Deze makelaar neemt een heleboel zorgen uit handen, voorziet je van goede adviezen én heeft vaak toegang tot woningen voordat deze op de markt komen. 

Tip 2. Bereken je maximale hypotheek

Hoewel je waarschijnlijk bepaalde wensen en eisen hebt, bepaalt je maximale hypotheek in hoeverre je woning hier ook allemaal aan kan voldoen. Voor mensen in loondienst is het vrij gemakkelijk de maximale hypotheek te berekenen. Banken hanteren hierbij meestal het bruto jaarinkomen, dat bestaat uit het jaarsalaris, vakantie en eventueel een dertiende maand. Omdat bij zzp’ers de inkomsten niet regelmatig zijn, wordt gekeken naar een langere periode. Recent hebben veel banken de mogelijkheden voor zzp’ers die eerder in loondienst werkten verruimd. Zo kunnen tegenwoordig zzp’ers al na een jaar ondernemerschap een hypotheek afsluiten. Duizelt dit je? Schakel dan een hypotheekadviseur in om jou te adviseren tijdens een hypotheek oversluiten.

Tip 3. Stel je wensen vast

Niet geheel onbelangrijk: wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw toekomstige huis? Wil je een jaren 30 woning, dicht bij het station wonen en een tuin op het zuiden of heb jij heel andere wensen? Maak een lijstje hiervan, zodat jouw droomhuis makkelijker wordt te vinden.

Tip 4. Doe veel bezichtigingen

Door veel huizen te bekijken, krijg je een goed idee wat je voor welke prijs kunt krijgen én wat je belangrijk vindt aan een woning. Leuk dat je nu in een fijn huis woont met een goede indeling maar pas als je kijkt naar andere woningen, ontdek je wat je ook prettig zal vinden - en wat niet natuurlijk!