Dit is de betekenis van kleuren in Feng Shui

Wonen door Zora

Feng Shui is een duizenden jaren oude filosifie die leert hoe een ruimte of omgeving aangepast kan worden om energie en geluk te bevorderen. Een belangrijk onderdeel is het gebruik van kleuren in Feng Shui. Wij leggen de betekenis van de tien belangrijkste kleuren aan je uit!

1. Betekenis van de kleur blauw in Feng Shui

Blauw representeert het waterelement in Feng Shui. Deze kleur laat een ruimte optisch groter lijken en het representeert rust, netheid en neutraliteit. Deze kleur is perfect voor de slaapkamer of badkamer omdat het rust en introspectie bevordert.

Blauw gaat heel goed samen met wit, omdat het decoratieve voorwerpen meer laat opvallen.

 

2. Betekenis van de kleur paars in Feng Shui

Paars en variaties op deze kleur zoals lila, lavendel en violet zijn gerelateerd aan het vuurelement. Het staat voor harmonie, wijsheid en autoriteit.

Deze kleur wordt aanbevolen om te combineren met pastel- of grijstinten in logeer- en slaapkamers.

 

3. Betekenis van de kleur oranje in Feng Shui

Oranje en kleuren zoals perzik en zalm zorgen voor een gevoel van warmte, welkom en verzoening. Deze tinten behoren ook tot het vuurelement.

Het zijn erg aanwezige kleuren en daarom komen ze het best tot hun recht samen met witte en pastelkleuren. Het zijn romantische en elegante tinten die perfect zijn om de woonkamer en slaapkamers te stylen.

 

4. Betekenis van de kleur groen in Feng Shui

Groen gaat samen met het houtelement en is verbonden met overvloed en de natuur. De kleur is ideaal voor in de slaapkamer, woonkamer, badkamer of kinderspeelkamer.

Groene tinten representeren harmonie en rust en zijn ook perfect voor op de gevels samen met zand- en beige tinten.

 

5. Betekenis van de kleur geel in Feng Shui

De kleur geel is gerelateerd aan het element aarde. Het is de helderste kleur die helpt om vreugde te verspreiden in een ruimte. De kleur moet niet overmatig worden gebruikt omdat het een sterke kleur is. Je kan geel daarom het beste combineren met neutrale kleuren zoals beige, wit en lichtgrijs.

De kleur geeft kracht, energie en het bevordert de spijsvertering. Perfect voor in de keuken én in de kinderkamer.

 

6. Betekenis van aardetinten in Feng Shui

Tinten zoals bruin, beige en hazelnoot zijn verwant aan het aarde-element en geven een gevoel van balans, comfort en geborgenheid. Gebruik deze kleur in een ruimte waar je wil dat je hoofd tot rust komt.

Het wordt aanbevolen om deze kleur te gebruiken in de studeerkamer, in ruimtes waar intellectuele activiteiten plaatsvinden, vooral als je ze combineert met groen en lichtblauw.

 

7. Betekenis van de kleur rood in Feng Shui

Rood is gerelateerd aan het vuurelement en staat voor passie, energie en warmte. Volgens Feng Shui is het een kleur dat je met mate moet gebruiken.

Rood kan goed toegepast worden in de woonkamer in combinatie met neutrale tinten of met hout.

 

8. Betekenis van de kleur roze in Feng Shui

Roze is een kleur die rust uitstraalt en zich goed leent voor het inrichten van een intieme en romantische ruimte, zoals de slaapkamer, om passie aan te trekken.

Deze kleuren in lichte tinten representeren ook harmonie in combinatie met wit. Perfect voor in de kinderkamer of in een ruimte waar behoefte is aan rust en kalmte.

 

9. Betekenis van de kleur wit in Feng Shui

Volgens Feng Shui staat wit voor yang; zuiverheid, onschuld en helderheid. Het wordt niet aangeraden om een ruimte volledig wit te maken. Het is juist het beste in combinatie met kleuraccenten om de ying-energie in evenwicht te brengen.

Een goede optie is om het te combineren met lichte tinten grijs, beige of zelfs zwart, voor een sfeer van rust in de slaap-, woon- of studeerkamer.

 

10. Betekenis van de kleur zwart in Feng Shui

De kleur zwart wordt geassocieerd met het element water. Het suggereert mysterie omdat het al het licht absorbeert dat het ontvangt. Gebruik het in kleine dosis samen met lichtere tinten zoals wit en crème. 

De kleur staat ook voor rijkdom en overvloed. De combinatie van zwart en wit is gunstig in kantoren en studeerkamers.