Fluweel maak je schoon in 5 eenvoudige stappen

Wonen door Zora

Het toepassen van fluweel is een makkelijke manier om een luxe uitstraling toe te voegen aan elke ruimte. Daarnaast is het een materiaal dat lang mee gaat, mits het goed schoongemaakt wordt. Hoe jij jouw fluwelen stukken reinigt, leggen wij aan je uit!

Hoe vaak moet fluweel schoongemaakt worden?

Hoe vaak je fluweel schoon moet maken ligt aan een aantal factoren, waarvan de belangrijkste is hoe vies het fluweel regelmatig wordt. Bijvoorbeeld, als je kinderen of huisdieren hebt, of vaak bezoek krijgt, dan moet je wellicht het fluweel vaker reinigen. Als je fluweel hebt dat niet snel slijt of vies wordt, hoef je het niet zo vaak schoon te maken.

Dagelijks stof en vuil is niet schadelijk voor het materiaal, maar als het fluweel bevlekt is, is het altijd het beste om het zo snel mogelijk schoon te maken na dat je hebt gemorst.

Dit heb je nodig

  • Stofzuiger met een meubelborstel
  • Afwasmiddel
  • Water
  • Pluisvrije doek
  • Haardroger (optioneel)
  • Kledingstomer (optioneel)

Zo maak je fluweel schoon

Fluweel is een materiaal dat duurzaam is, maar het kan ook moeilijk zijn, het raakt namelijk snel beschadigd. Daarom is het belangrijk dat je voorzichtig bent wanneer je fluweel aan het schoonmaken bent. Test jouw reiningsmethode altijd uit op een klein stukje stof om schade te voorkomen. Vermijd daarnaast ook altijd producten met agressieve chemicaliën, zoals bijvoorbeeld bleekmiddel.

1. Borstel het fluweel

Het fluweel borstelen is de eerste stap. Gebruik hiervoor een meubelborstel om pluisjes en vuil te verwijderen van de oppervlakte. Je kunt ook een stofzuiger gebruiken met een opzetstuk, dit werkt het beste voor banken en stoelen van fluweel, omdat je op deze manier beter tussen alle spleten komt.

2. Vlekken verwijderen

Nu is het tijd om het fluweel te inspecteren op vlekken. Heb je een vlek gevonden? Maak de pluisvrije doek een beetje nat met lauw water en dep het voorzichtig op het aangetaste gebied. Beweeg langzaam op en neer zodat de vlek niet in de vezels van het materiaal trekt. Wacht totdat het fluweel volledig droog is om te checken of de vlek er nog steeds is. Versnel het drogen door een föhn te gebruiken op de laagste stand.

3. Diepe reiniging

Als water alleen niet voldoende is om vlekken te verwijderen, dan kun je ook een beetje afwasmiddel gebruiken. Meng twee druppels afwasmiddel met een kopje lauw water. Dep de pluisvrije doek in het schoonmaakwater en dep het materiaal voorzichtig schoon.

4. Laat het fluweel drogen

Zodra je alle vlekken hebt verwijderd, is het belangrijk dat jij het fluweel goed op laat drogen. Dit kan een aantal uren duren, maar je kan evenuteel  een haardroger gebruiken om sommige plekken droog te maken.

5. Stoom het fluweel

Gebruik een kledingstomer op een lage stand om kreuken en plooien te verwijderen. Aangezien je geen agressieve reiningsmiddelen kan gebruiken op fluweel, is het stomen ook een eenvoudige manier om van bacteriën af te komen.