Hier moet je op letten bij het kopen van een huis

Wonen door Elsemieke

De woningmarkt is een gekkenhuis op dit moment en vooral in de randstad is het enorm lastig om ertussen te komen. Toch hoeft het kopen van een huis niet geheel onmogelijk te zijn: je moet vooral goed weten waar je op moet letten. We helpen je met een handige checklist voor het kopen van een huis! 

Bereken je maximale hypotheek

Voordat je op zoek gaat naar je ideale plek om te wonen, moet je eerst weten wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen. Tenzij je natuurlijk voldoende cash op je rekening hebt om een huis contant af te betalen, maar die kans is niet erg groot.Hoewel er op internet een boel rekentools te vinden zijn waarmee je je maximale hypotheek kunt berekenen op basis van jouw inkomen en dat van je (eventuele) partner, is het verstandiger om hypotheekadvies te vragen bij een hypotheekadviseur.

Schakel een aankoopmakelaar in

Een huis kopen is super stressvol en helemaal op dit moment. Een aankoopmakelaar kost wat, maar deze makelaar neemt een heleboel zorgen uit handen, voorziet je van goede adviezen én heeft vaak toegang tot woningen voordat deze op de markt komen. Een aankoopmakelaar adviseert wat je het beste kan bieden voor een woning en kijkt ook naar de bouwkundige staat. 

Kijk verder dan de foto's

Wil je een jaren 30 woning, dicht bij het station wonen en een tuin op het zuiden of heb jij heel andere wensen? Zet dit van tevoren op papier, zodat jouw droomhuis realistischer wordt. Doorgaans is een woning opgedeeld in ruimtes en deze moeten passen bij jouw woonwensen. Kijk goed naar de maten van een kamer, want foto's kunnen heel vertekenend zijn. 

Maak een lijstje met dingen waar het huis aan moét voldoen

Door veel huizen te bekijken, krijg je een goed idee wat je voor welke prijs kunt krijgen én wat je belangrijk vindt aan een woning. Leuk dat je nu in een fijn huis woont met een goede indeling maar pas als je kijkt naar andere woningen, ontdek je wat je ook prettig zal vinden - en wat niet natuurlijk! Dingen die belangrijk zijn om op te letten, zijn bijvoorbeeld hoeveel licht er in de ruimtes binnenkomt, of er genoeg mogelijkheid is om dingen op te bergen en of er enkel of dubbelglas is. 

Doe concessies

De kans is groot dat je wat compromissen moet sluiten als je op korte termijn een woning wilt krijgen. Wellicht moet je er even voor sparen om de verbouwing van je dromen te kunnen realiseren, maar dat is het dan ook wel waard.