3 verrassende dingen waar je WD-40 voor kan gebruiken

Life Hacks door Zora

Het wonder smeermiddel WD-40 heb jij vast weleens gebruikt om een krakende deur of verroeste fietskettingen te fixen. Wist je dat jij het bekende smeermiddel voor nog veel meer kan gebruiken? Zo kan jij met WD-40 bijvoorbeeld eenvoudig kauwgom verwijderen, permanent marker wegwerken en sieraden uit de knoop halen. Wij vertellen je hoe!

Wat is WD-40?

WD-40 is volgens de makers een olie dat bekend staat als de meest bekende smeermiddels ter wereld. De naam komt van 'water displacement - 40th attempt' en de betekenis hiervan is 'water verdrijving - 40ste poging'. Het oorspronkelijke idee achter het product was om corrosie te voorkomen door water te verdringen. De chemicus Norm Larsen is het tijdens de 40ste poging gelukt om de perfecte formule te creeëren.

Dit kan je allemaal doen met WD-40

WD-40 smeert, maakt los, beschermt, reinigt en verplaatst vocht. Het product zorgt ervoor dat twee oppervlakken weer langs elkaar glijden, dat vastzittende onderdelen loskomen, dat metaal wordt beschermd tegen corrosie, dat vuil en vet wordt verwijderd én dat vocht wordt verdreven (bijvoorbeeld om kortsluitingen te verhelpen).

1. Kauwgom van een schoen verwijderen

Eén van de verrassende dingen waar WD-40 super handig voor is, is om kauwgom snel van de zool van jouw schoen te verwijderen. Zorg ervoor dat jij de werkplek goed beschermd door een afvalzak of een krant neer te leggen. Houd ook keukenpapier bij de hand om eventuele druppels op te vangen. Spray WD-40 op de kauwgom en laat het dertig seconden intrekken. Pak een bot mesje en begin de kauwgom van de zool af te schrapen. Gebruik  keukenpapier om de resten van het mes af te vegen. Is er nog een beetje kauwgom blijven zitten? Herhaal het proces en laat dit keer de WD-40 enkele minuten intrekken. Was je schoen met zeep en water zodra jij alle kauwgom hebt kunnen verwijderen. Laat het aan de lucht drogen en jouw schoenen zijn weer kauwgomvrij!

2. Permanent marker verwijderen van een whiteboard

Heb je per ongeluk de verkeerde stift gebruikt op jouw whiteboard? Geen zorgen! Je kan permanent marker eenvoudig verwijderen door WD-40 op de plek te sprayen. Vergeet jouw werkplek niet te beschermen met een afvalzak of krant. Laat het smeermiddel ongeveer dertig seconden intrekken en veeg het schoon met een keukenpapier zodra de permanent marker gaat 'bloeden'. Herhaal de stappen mocht het nodig zijn. Maak de whiteboard daarna schoon met zeep en water en maak het gelijk droog. Het is net alsof er niks gebeurd is!

3. Sieraden uit de knoop halen

Jouw sieraden haal jij in no-time uit de knoop met behulp van WD-40. Bescherm jouw werkplek met een krant en spray het middel op de sieraden die in de knoop zitten. Masseer het smeermiddel op de kettingen en knopen en laat het eventjes intrekken. Begin daarna de sieraden uit de knoop te halen. Je zal merken dat de knopen losser gaan zitten en dat de kettingen makelijker langs elkaar glijden. Maak ze schoon met water en zeep en jij kan je sieraden weer dragen!