DIY: maak zelf een zomerjurk met deze patronen

Hobby door Sanne Michelle

Ben jij wel toe aan een mooie nieuwe zomerjurk nu de zon weer volop schijnt? Lukt het je steeds nét niet om de perfecte jurk waar je naar op zoek bent te vinden in de kledingwinkels? Kruip dan achter de naaimachine en maak de jurk gemakkelijk zelf! In dit artikel vind je patronen en lees je in 6 stappen hoe je de jurk eenvoudig zelf maakt.

Patronen

Om je eigen zomerjurk te maken heb je natuurlijk een patroon nodig om de stof uit te knippen. Er zijn verschillende websites te vinden die gratis patronen aanbieden. Een voorbeeld van zo'n website is Moods Fabrics. Je kunt er veel verschillende jurkpatronen vinden. Ook op Pinterest zijn ook een hele hoop voorbeelden te vinden. Wij laten je de mooiste varianten zien.

The Nyssa Dress

The Nyssa Dress gratis ontwerp van Moods Fabrics.

The Nettle Wrap Dress

The Nettle Wrap Dress gratis ontwerp van Moods Fabrics.

The Perth Dress

 The Perth Dress gratis ontwerp van Moods Fabrics.

Hoe maak je zelf zo'n jurk?

Eigenlijk kun je best eenvoudig je eigen jurk maken. Wij leggen je in een 6 stappen precies uit hoe je dit doet:

Stap 1: Kies een geschikt patroon uit

Zoek online naar een goed patroon en koop of download deze. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een patroon te maken. Een patroon bepaalt de specifieke maten en onderdelen van de jurk. Zorg ervoor dat het patroon goed bij jouw figuur past en print het uit. Voor inspiratie kun je eens in je eigen kast kijken naar pasvormen. Je kunt ook een oude jurk gebruiken als patroon.

Stap 2: Begin met het opmeten van je maten

Het is belangrijk om je maten goed op te meten. Je kunt hiervoor even iemand vragen, omdat je bij het opmeten van je eigen maten vaak niet heel nauwkeurig bent. Je kunt ook beter twee keer dan één keer meten voor de zekerheid. Bij een patroon komen vaak aanwijzingen die precies uitleggen hoe je nieuwe zomerjurk straks goed kan aansluiten.

Stap 3: Zoek een geschikte stof voor de jurk

Nu je een patroon gekozen hebt en de juiste maten weet, heb je nog één ding nodig om te beginnen, namelijk de stof! Zorg ervoor dat je een geschikte stof kiest voor je jurk en let op het materiaal, de kleur en het design. Zorg er voor dat de stof dik genoeg is zodat de jurk niet doorschijnt en je geen onderjurk nodig hebt. 

Stap 4: Was de stof voordat je begint met knippen

Voordat je de jurk gaat uitknippen en in elkaar gaat naaien is het belangrijk om de stof egaal en schoon te maken. Was de stof en let daarbij op de wasvoorschriften zodat de stof niet krimpt. 

Stap 5: Knip de stof 

Nu is het tijd om de stof te gaan knippen. Zorg voor een platte ondergrond en leg de stof en zorg dat alle kreukels eruit zijn. Om twee identieke delen te creëren kun je de stof dubbelvouwen zodat ze bij het knippen precies gelijk zijn. Wanneer je voor een jurk met mouwen gaat kun je deze apart uitknippen om er later aan te naaien. Let op! Zorg dat je te allen tijde ongeveer 2,5 cm ruimte toevoegt aan de zijkanten bij het knippen van de zoom. Dit is ook erg handig wanneer je ervoor kiest om je eigen (oude) jurk te gebruiken want bij een patroon is de ruimte vaak al meegerekend en bij je eigen jurk niet. 

Stap 6: Nog even naaien

Vaak krijg je bij een patroon ook naai-instructies waar precies in staat hoe je een jurk moet naaien. Wanneer dit niet het geval is kun je deze richtlijnen aanhouden:

  • Leg de twee delen netjes op elkaar en speld ze vast. 
  • Naai de zijkanten eerst aan elkaar door middel van een zigzagsteek.
  • Doe de jurk binnenstebuiten en zorg dat je boven en onder de rand 1 cm omvouwt. 
  • Naai de rand vervolgens met een strijkijzer helemaal plat zodat deze goed blijft zitten en je de zoom netjes kunt naaien.
  • Gebruik voor de zomen een rechte steek, dit ziet er vaak wat netter uit. 

Alle stappen gevolgd? Voilà! Je hebt zojuist je eigen jurk gemaakt. Time to shine!

via GIPHY