Zo blaas je nieuw leven in je oude sneakers

Life Hacks door Sanne Michelle

We hebben allemaal een favoriet paar sneakers dat we het liefst elke dag dragen ondanks dat er genoeg alternatieven in de schoenenkast staan. Dat ene paar zit nou eenmaal het lekkerst. De oudere paren zijn ook wat versleten en zien er niet zo schoon meer uit. Zonde, want met een goede wasbeurt zijn ze zo weer goed als nieuw.

Stap 1: Verwijder de veters

Bij het schoonmaken van je sneakers begin je met het verwijderen van de veters en deze doe je in een sopje. Zo kunnen ze goed weken en zullen de meeste vlekjes en verkleuringen verdwijnen. Door de veters uit de schoenen te halen kun je ze niet alleen makkelijker schoonmaken, maar ook zullen de hoekjes waar je normaal niet bij komt schoon worden. Voeg wat zeep of baking soda toe aan het water en laat het even weken.

Stap 2: Poets je sneakers

Nu is het tijd om je sneakers eens goed onder handen te nemen. Pak een schoenborstel of een zacht sponsje (pas op dat dit je schoenen niet beschadigt!) en wat zeep of ossengalzeep. Wrijf goed maar zachtjes de sneakers schoon. Voor de groeven van je schoen, kun je een oude tandenborstel gebruiken. Na het grondig maar voorzichtig schrobben van de sneakers haal je het overtollige schuim weg met een droge doek.

Stap 3: Was ze kort in de wasmachine

Na het schoonmaken van je schoenen kan het zo zijn dat ze toch nog niet helemaal fris en terug op kleur zijn. Je kunt dan je schoenen even kort wassen in de wasmachine. Let wel op bij suède of leren sneakers, deze moet je absoluut niet in de wasmachine doen! Katoen, kunststof of canvas sneakers kunnen prima. Stop je sneakers in een waszak of oude kussensloop en doe er wat handdoeken bij om te voorkomen dat ze heen en weer slingeren door de trommel en ze kapot gaan. Was de sneakers op een lage temperatuur met een klein beetje wasmiddel en voeg liever geen wasverzachter toe, dit zorgt ervoor dat de lijm eerder loslaat. Sla het centrifugeren liever ook over om beschadigingen te voorkomen.

Stap 4: Laat de sneakers drogen

Nadat je sneakers gewassen zijn is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Stop ze vooral niet in de droger en leg ze ook niet bij de verwarming. Bij te veel blootstelling aan warmte kunnen je sneakers kromtrekken en beschadigen. Je kunt ze het beste natuurlijk laten opdrogen door ze buiten (in de schaduw) te zetten. Het kan 1-2 dagen duren totdat je sneakers helemaal opgedroogd zijn, heb dus even geduld. Binnen 2 dagen zijn je sneakers helemaal weer als nieuw en zul je misschien zelfs complimentjes krijgen over je 'nieuwe schoenen'!