Gratis moestuin! Deze groenten en fruit kun je hergebruiken

Food door Sandra E

Wedden dat jij dit niet wist? Gebruikte groenten en fruit kun je nog een keer gebruiken! Ja, inderdaad, je kunt ze opnieuw laten groeien. In dit artikel vertellen wij je welke groenten je nogmaals kunt laten groeien.

Knoflook

Heb je nog een teentje knoflook liggen waar de sprietjes uitgroeien? Niet weggooien! Je kunt met één teentje knoflook een hele nieuwe knoflookplant laten groeien. Het duurt wel een paar maanden voordat het teentje volledig is gegroeid tot een nieuwe knoflookplant. Doe het teentje in een pot met aarde en afwachten maar. Je kunt het teentje ook in een bakje met water leggen en om de paar dagen het water vervangen. De sprieten gaan groeien en wanneer deze langer zijn dan 5 centimeter dan kun je deze afsnijden en gebruiken in je vleesgerecht of salade.

Champignons

Met één champignon kun je al een dozijn aan champignons kweken. Snijd het steeltje van de champignons en plant deze ongeveer 2 centimeter in vochtig potgrond. Champignons moeten in het donker staan om te kunnen groeien. Dus zet de pot in de (donkere) kelder, op zolder of in de garage. En laat voor een paar weken staan. Zijn de nieuwe champignons uit de grond gekomen dan zijn ze ook meteen klaar voor gebruik.

Basilicum

Basilicum smaakt het beste als deze zo vers mogelijk is. Met een klein stronkje overgebleven basilicum kun je alweer nieuwe basilicum kweken. Zet het stronkje in een glas water en zorg dat de stam voldoende zonlicht krijgt. Ververs het water om de paar dagen. Als de wortels een lengte van 5 centimeter hebben kun je de plant in een pot met aarde zetten. Je hebt nu altijd verse basilicum!

Koriander

Stengels van koriander kunnen ook gebruikt worden om een nieuwe plant van te kweken. Koriander is een dun plantje en het duurt even voordat deze gegroeid is. Ook hier zet je de stengel in een glas met water. Wanneer de wortels ongeveer 2 centimeter moet je het plantje verpotten. In een paar maanden heb je je eigen, verse koriander.

Wortel

Wortels in zijn geheel kun je niet opnieuw laten teruggroeien, maar het groen van de wortel wel! Snijd het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of op een schaaltje met water. Water vervangen om de dag en het groen zal binnen no time weer gaan groeien. Dit groen, ook wel loof genoemd, kun je prima gebruiken in salades.