Vertrouw jij je apps?

Lifestyle door Elsemieke

Apps op je smartphone, tablet, en nu zelfs je computer zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Daarnaast zijn er ook steeds meer slimme apparaten in huis waarom je apps kunt installeren. Denk bijvoorbeeld aan je TV, maar ook keukenapparatuur is steeds vaker met internet verbonden, zodat je bijvoorbeeld je boodschappenlijstje op de deur van je koelkast bij kan houden (al zal de koelkast van de toekomst dat zelf voor je doen), of je keukenmachine die de laatste recepten download.

Voor de meeste van ons is de werking van apps net zo duidelijk als die van een auto, je weet hoe je ze kunt gebruiken, maar de onderliggende techniek en onderhoud?

Als je bedenkt hoeveel privacy gevoelige informatie we op onze telefoon hebben staan; van je foto’s en filmpjes tot je hele agenda en bank informatie, is het misschien toch wel handig om in ieder geval wat basiskennis ten aanzien van apps te hebben.

Updates!

Het allerbelangrijkste bij ieder smart-apparaat zijn updates! Koop als het kan nooit een apparaat waarbij duidelijk aangeven wordt dat en hoe lang het (beveiligings)updates krijgt!

De manier waarop apps tegenwoordig gemaakt worden is heel kort gezegd een drag & drop systeem. Je kunt eenvoudig en snel iets maken door verschillende bestaande elementen te combineren. Een registratie/login scherm nodig? Online betalingen toevoegen? Reacties toestaan, reclames weer laten geven? Ga zo maar door.

Hoewel dit aan de ene kant apps veiliger kan maken, is het aan de andere kant een risico, omdat er soms duizenden apps zijn die hetzelfde element bevatten. Als daar iets mis mee is, treft het direct al die apps. Maar aan de andere kant, zodra het gefixt is, is het ook direct voor iedereen gefixt… Mits ze maar updaten!

Installeer dus altijd direct alle updates van apps en apparaten die je hebt! Of overweg een web app te gebruiken als deze beschikbaar is. Web apps houden het midden tussen een app en een webpagina, met als voordeel dat die altijd up to date is, maar als nadeel dat je online moet zijn om het te gebruiken.

Waar download je?

Of je nu op zoek bent naar de populairste spellen voor op je telefoon of de beste mobiele casinos op je tablet uit wil proberen, het is altijd aan te raden om als het kan de officiële app store van je apparaat te gebruiken. Dit zal in meer dan 95% van de gevallen die van Amazon, Apple of Google zijn.

App stores zijn de laatste jaren vaak in het nieuws, zeker gezien er een aantal grote rechtszaken lopen over de vraag of misbruik maken van hun positie en of de commissies van tot wel 30% niet te hoog zijn. Dit is een interessante vraag, maar wat je hier in ieder geval wel voor terug krijgt, is dat de apps door die partijen gecontroleerd worden op fouten, virussen en malware. Hoewel het geen 100% garantie is, is het dat wel bijna.

Als een app niet in de appstore beschikbaar is, en je hebt een Android apparaat, dan zou je zgn. kunnen “side loaden”, dat is zelf ergens op internet de app downloaden en die dan zelf handmatig installeren. Doe dit alleen als je weet wat je doet en de bron vertrouwd - te vaak worden kopieën met schadelijke software aangeboden.

Waarom download je een app?

Voorkomen is beter dan genezen en je kunt je afvragen of je een app wel nodig hebt. Vele apps proberen namelijk zo veel mogelijk informatie over je te verzamelen, zodat ze je in het beste geval gepersonaliseerde reclame kunnen laten zien, en in het slechtste geval je informatie doorverkopen. Apps kunnen ongemerkt op de achtergrond blijven draaien en graaien, dus het is altijd het overwegen waard om gewoon een website te gebruiken.