Zo voorkom je eelt op je voeten

Beauty & Mode door Sanne Michelle

Buiten dat het er niet zo fris uitziet kan een laag eelt op je voeten ook nog eens voor pijn zorgen. Het kan ook eindigen in likdoorns of kloven. Maar wat kun je er aan doen? Hier lees je wat je kunt doen om het te bestrijden en nog beter, om het te voorkomen.

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid dat wordt veroorzaakt door wrijving. Je lichaam maakt het in een razend tempo aan en het dient als beschermlaagje om te voorkomen dat je huid beschadigt. Het komt vaak voor op handen en voeten.

Voorkomen

Eelt verwijderen is niet zo moeilijk, maar het komt snel terug. Met deze tips krijg je minder snel eeltvorming. Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen!

Tip 1: Zorg voor de juiste maat schoenen en loop ze eerst kort in voordat je er lange stukken op gaat lopen. Wanneer je nieuwe schoenen intensief gaat dragen kan er een dikke eeltlaag ontstaan in korte tijd, waardoor je kans hebt op blaren. 

Tip 2: Loop buiten niet op blote voeten of op slippers met een te dunne zool, want je voeten hebben ondersteuning nodig. Door een goede zool te gebruiken zorg je voor de juiste verdeling van je gewicht op je voeten en krijg je geen plaatselijke eeltvorming. 

Tip 3: Hydrateer je voeten door ze regelmatig in te smeren met voetencrème. Dit zorgt ervoor dat je huid soepel blijft en zacht aanvoelt. Ook voorkom je dat er wrijving ontstaat tijdens het lopen en dus heb je minder kans op eeltvorming.

Tip 4: Zorg voor een gezond gewicht. Als je wat zwaarder bent komt er meer druk te staan op je voeten en hierdoor zul je veel sneller eelt krijgen. Zorg in ieder geval dat je kwalitatieve schoenen hebt die ondersteuning bieden.

Tip 5: Gebruik steunzooltjes om je voeten te supporten en ervoor te zorgen dat je de druk van je lichaamsgewicht goed verdeeld over je voeten.

Behandelen

Mocht je al last hebben van eelt en dit op een veilige manier willen verwijderen, doe dat dan op de volgende manier:

Stap 1: Neem een voetenbadje om het eelt te laten weken en je huid zacht te maken. Doe dit minimaal 15 minuten voordat je verdergaat naar de volgende stap. Ook heerlijk is dit voetenmasker van de HEMA.

Stap 2: Neem een eeltvijl, rasp of puimsteen en haal in een draaiende, schurende beweging de overtollige eeltplekken weg. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt en niet te veel weghaalt, want je huid heeft nog steeds een klein beschermlaagje nodig. 

Stap 3: Vervolgens scrub je je voeten kort en lichtjes om je huid zijdezacht te maken.

Stap 4: Spoel je voeten nog even na en droog ze af met een schone handdoek. 

Stap 5: Smeer tot slot je voeten in met een hydraterende voetcrème. Je kunt je voeten ook even kort masseren om de doorbloeding te stimuleren.

Alternatief

Vertrouw je jezelf niet helemaal met een voetenvijl en wil je geen eventuele schade aan je voeten brengen? Laat dan je eelt professioneel verwijderen bij een medisch pedicure salon.