Je schoenen waterdicht maken doe je met dit middeltje

Life Hacks door Sanne Michelle

Zomer in Nederland: je weet nooit wanneer de hemel spontaan openbreekt. Stel je voor dat je dan net je nieuwe (niet-waterdichte) schoenen aan hebt. Wij geven jou tips om dit te voorkomen.

Canvas schoenen

In Nederland kun je nooit 100% vertrouwen op de weersvoorspelling. Regen kan zomaar ieder moment uit de lucht komen vallen. En natuurlijk is een bui af en toe geen enkel probleem, zolang je schoenen en kleding maar waterdicht zijn. Er zijn veel canvas sneakers zoals Converse en Vans die water doorlaten, maar ook deze kun jij in twee simpele stappen helemaal waterdicht maken!

Wondermiddeltje

Voor het waterdicht maken van je favoriete schoenen heb je een specifiek middeltje, namelijk bijenwas nodig. Dit is een stevige en vettige stof die gemaakt wordt door honingbijen om hun raten mee te vullen. Bijenwas heeft een hoog molecuulgewicht en smelt daarom bij een temperatuur tussen de 60 - 65 graden Celsius. Ook bevat het hydraterende bestandsdelen zoals vitamine A. Door dit bijvoorbeeld in huidverzorgingsproducten toe te voegen, zorgt het ervoor dat je huid vocht vasthoudt waardoor je huid jong en stevig blijft. Om je schoenen waterdicht je maken smeer je een laagje van de bijenwas op het gewenste deel van je schoenen om een vettige bovenlaag te creëren. Hierdoor zal er minder snel vocht in trekken. Je kunt bijenwas kopen bij een bouwmarkt.

Niet vergeten

Vergeet na het insmeren van je schoenen niet om de substantie in te laten trekken en droog te maken door het kort even te föhnen. Nu het droog is heb je een waterafstotend laagje gecreërd op je favoriete paar schoenen.

Alternatieven

Mocht je nou geen bijenwas kunnen vinden, probeer dan eens deze alternatieven:

#1 Kaarsvet

Ook kaarsvet helpt goed om je schoenen waterdicht te maken. In principe heeft dit dezelde werking als de bijenwas. Je kunt hiervoor het kaarsvet van een waxinelichtje of andere kaars gebruiken. Zorg ervoor dat je alleen kleur- en geurloze kaarsen gebruikt om vlekken te voorkomen. Smeer het kaarsvet op je schoenen en wrijf het rustig in. Ook hierbij is het de bedoeling dat je achteraf het kaarsvet verwarmt om het in te laten trekken en uiteindelijk om het goed te laten opdrogen.

#2 Waterafstotende spray

Een andere optie is natuurlijk om je schoenen in te sprayen met waterafstotende spray. Je kunt dit bij iedere schoenenwinkel kopen en het is altijd verstandig om een flesje in huis te hebben. Je hoeft alleen een paar keer te sprayen en klaar is Kees! Let wel op dat je de juist spray kiest voor het materiaal van je schoenen.