Welke haarstijl past bij jouw gezichtsvorm?

Beauty & Mode door Sanne Michelle

Of je nou een rond, peervormig, ovaal of rechthoekig gezicht hebt, het is heel belangrijk dat het kapsel wat je hebt goed past bij je gezichtsvorm. Kappers zijn erop getraind om in een oogopslag te zien wat de beste haarstijl is voor jou. Ben je benieuwd of jouw huidige kapsel goed bij je gezicht past? Je leest het hier!

Jouw gezichtsvorm

Om te beginnen is het handig om te weten wat precies jouw gezichtsvorm is. Veel gezichtsvormen lijken op elkaar. Om je gezicht op te meten gebruik je een meetlint, spiegel en pen en papier. Mocht je dit niet bij de hand hebben dan kun je het ook gokken. Doe je haar vast in een strakke staart naar achter zodat het niet in je gezicht komt.

Begin met meten van:

A. Je gezichtsbreedte boven. Plaats het meetlint op je jukbeenderen, zodat het net boven je wangen maar onder je ogen zit.

B. Je gezichtsbreedte onder. Dit doe je door je kaken op het breedste punt te meten. Als het goed is, zit het lint net onder je neus.

C. Je gezichtslengte. Meet de lengte van je gezicht van je haarlijn tot op het puntje van je kin.

D. Je voorhoofd. Het lint ligt meestal op de helft van je wenkbrauwen en je haarlijn.


(Foto: Unsplash)

Nu je de gegevens verzameld hebt kun je uit onderstaande gegevens een conclusie trekken over je gezichtsvorm:

  • Rond gezicht: Liggen de getallen bij A en C heel dicht bij elkaar? En B en D ook? Dan heb je een rond gezicht.
  • Ovaal gezicht: Als C groter is dan A, dan heb je een ovaal gezicht.
  • Hartvormig gezicht: Als A zo'n beetje hetzelfde is als D, en C ligt lager dan deze getallen, dan is de kans groot dat je gezicht hartvormig is.
  • Vierkant gezicht: Als A, B en C erg dicht bij elkaar liggen, heb je een vierkant gezicht.
  • Diamantvorm: Als B en D (bijna) gelijk zijn en het getal achter nummer C ligt hoger, dan ben je een diamant.
  • Driehoekig gezicht: Ligt B hoger dan A en D? Dan heb je een driehoekig gezicht.

Geschikte kapsels

Vierkant gezicht

Heb jij een vierkant gezicht net als Keira Knightley? Dan kun jij eigenlijk best veel hebben. De beste optie is om te kiezen voor lange lokken met krullen of een slag erin. De slag of krul zorgt ervoor dat je een wat minder hard uiterlijk krijgt omdat je kaaklijn al vrij strak is. Je kunt ook voor een mooie bob gaan, maar zorg dat deze niet precies tot aan je kaaklijn loopt. Dit accentueert alleen maar. Ga liever niet voor een pony. Die kan je gezicht alleen maar vierkanter laten lijken. Qua kleur kun je varieren van egaal naar highlights en lowlights.

Ovaal

Als je een ovaal gezicht hebt dan ben je echt gezegend: je kunt in feite ieder kapsel rocken! Lang, kort, donker of licht. Mariah Carey is een voorbeeld van iemand met een ovaal gezicht en zij heef zowel lang stijl haar als mooie krullen gehad. Wat kies jij als je volgende kapsel?

Hartvormig

Met een hartvormig gezicht komt vaak een spitse kin. Je wilt hier natuurlijk geen nadruk opleggen maar juist op je ogen en wangen. Je kunt dan kiezen voor een mooie halflange coupe met laagjes of een volumineus kapsel en iets langer haar. Een pony als toevoeging staat jou ook super goed. Zorg dat je vooral veel volume creëert en je haren niet te veel naar achter of in je gezicht draagt.

Rond

Bij een rond gezicht is het slim om voor een langere coupe te gaan. Wanneer je een kort kapsel neemt legt dit de nadruk om jouw ronde gezicht terwijl je het juist langer wilt laten lijken. Een veilige minimale lengte is voorbij je kaaklijn. De voorkeur gaat uit naar schouderlengte of net iets langer. Met krullen of slag zorg je ervoor dat de rondingen in je gezicht worden 'afgebogen'. Een leuke pony of curtain bangs staan jou ook super goed.

Driehoek

De absolute winnaar voor jou is de asymmetrische bob! Dit kapsel voegt evenwicht toe en dit zorgt ervoor dat je brede kin en smalle voorhoofd meer in verhouding lijken. Een zijscheiding werkt ook prima, dit zorgt ervoor dat je voorhoofd er breder uitziet. Ga voor veel volume bovenop.

Diamant

Met een diamantvormig gezicht is zowel de kin als het voorhoofd smaller dan de rest van het gezicht. Je kunt met deze gezichtsvorm een hoop haarstijlen hebben. Je kunt je haar los dragen met een mooie krul erin, een boblijn of een mooie pony. Ook werkt een zijscheiding heel goed voor jouw vorm, dit zorgt namelijk voor extra breedte. Je kunt beter volume aan de zijkanten hebben dan bovenop je hoofd. voor extra breedte. Zorg ook dat het volume meer aan de zijkant dan aan de bovenkant van je hoofd zit. Een kort kapsel met het haar achter de oren of een bob op kinlengte staat je ook erg leuk.