Ovenrecept: cannelloni met ricotta en spinazie
Cannelloni met spinazie en ricotta is net als lasagne een Italiaanse klassieker. Het is eenvoudig om te maken en het is een heerlijk gerecht voor zowel vleeseters als vegetariërs. Je kunt het gerecht makkelijk van tevoren maken en invriezen zodat het nog sneller geserveerd kan worden. Hoe jij dit ovenrecept maakt lees je hieronder!
Deze ingrediënten heb je nodig
Voor de tomatensaus
- 3 eetlepels olijfolie
- 8 teentjes knoflook
- 3 eetlepels basterdsuiker
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 4 blikken van 400 gram tomatenblokjes
- Klein bosje van basilicumblaadjes
Voor de topping
- 2 bakjes mascarpone van 250 gram
- 3 eetlepels melk
- 85 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 keer 125 gram mozzarella-bolletjes
Voor de vulling
- 1 kilogram spinazie
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 3 bakjes ricotta van 250 gram
- Grote snuf geraspte nootmuskaat
- 400 gram gedroogde cannelloni
Hoe maak je de cannelloni met ricotta en spinazie?
Stap 1
Begin met de tomatensaus. Verhit de olie in een grote pan en fruit de knoflook gedurende 1 minuut. Voeg vervolgens de suiker, rodewijnazijn, tomatenblokjes en wat kruiden toe. Laat het 20 minuten sudderen totdat de saus dik is. Vergeet niet tussendoor af en toe te roeren. Voeg daarna het basilicum toe en verdeel de saus over 2 of meer ondiepe ovenschalen. Maak een saus door de mascarpone met de melk los te kloppen totdat het glad is. Breng het op smaak met wat kruiden.
Stap 2
Pak een groot vergiet en doe daar de spinazie in. Giet vervolgens 1,5 liter kokend water over de spinazie om het te laten slinken. Het kan zijn dat je dit in porties moet doen. Knijp het overtollige water uit de spinazie wanneer het voldoende is afgekoeld. Hak de spinazie grof en meng het met 100 gram Parmezaanse kaas en ricotta. Voeg wat peper, zout en nootmuskaat toe.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik een spuitzak om de vulling in de cannelloni te spuiten. Heb je geen spuitzak? Je kunt ook een plastic voedselzak gebruiken en het hoekje ervan afknippen. Leg de cannelloni naast elkaar op de tomatensaus en schep de mascarponesaus erover. Garneer het met de Parmezaanse kaas en schijfjes mozzarella. Bak de cannelloni gedurende 30 tot 35 minuten tot ze goudbruin zijn en bubbelen. Haal het uit de oven en laat het 5 minuten staan voordat je het serveert.