Hack: Zo bewater jij je planten als je weg bent op vakantie

Life Hacks door Zora

Je gaat op vakantie maar je huis staat vol met planten die water nodig hebben. Hoe los je dat op? Je kunt aan je buurvrouw vragen of zij de planten verzorgt of je zorgt ervoor dat je een systeem creëert waardoor jouw jungle automatisch voorzien is van water.

Er bestaan verschillende methodes om dit te doen. Wij leggen de twee eenvoudigste manieren aan je uit!

1. Plant water geven met een katoenen touw

Je hebt voor deze methode een vaas of een emmer nodig. Of in ieder geval een waterbak waar jij genoeg water in kan doen. Daarnaast heb jij een katoenen touw nodig. Een katoenen waslijn is bijvoorbeeld perfect. Zorg ervoor dat het touw lang genoeg is om tussen de bodem van het waterreservoir en de aarde van de plant te passen.

Pak een uiteinde van het touw en stop het enkele centimeters onder het oppervlakte van de aarde, dicht bij de plant. Zorg ervoor dat je niet te dicht bij de wortels komt. Laat het andere uiteinde van de touw rusten op de bodem van de vaas of emmer en vul het met water. Het touw moet de bodem raken!

Het katoenen touw zorgt ervoor dat jouw plant langzaam gevoed wordt met water, waardoor het vochtgehalte van de aarde hetzelfde blijft. Vul vervolgens de fles met water, draai hem snel om en dompel de fles in de eerste paar centimeter van de aarde. Zorg ervoor dat de fles niet te dicht bij de plant staat en dat de fles zo diep zit dat de aarde de gaten bedekt. Het water zal langzaam uit de fles lekken wanneer de aarde uitdroogt.

2. Planten water geven met DIY-druppelsysteem

Er bestaan glazen waterdruppelaars waarmee jij je planten automatisch water geeft. Deze kun je aanschaffen of zelf maken! Hiervoor heb jij een schone en lege waterfles nodig. Een normale fles is groot genoeg voor een kleine tot middelgrote plant.

Boor een aantal drainagegaten dichtbij de bovenkant van de fles en geef jouw plant water zoals gewoonlijk voordat je op vakantie gaat. Vul vervolgens de fles met water, draai hem snel om en dompel de plasticfles een paar centimeter in de aarde van de plant.

Voor grotere potten kun je een wijnfles gebruiken. De methode is hetzelfde zonder dat jij gaten in de fles maakt. Vul de wijnfles met water en doe je duim op de opening voordat je hem omdraait en in de aarde steekt.