5x lekkere ontbijt ideeën

Food door Sandra E

De dag goed beginnen, dat doe je met een heerlijk ontbijt. Een broodje of cracker met kaas, bakje met granola en yoghurt, simpele ontbijtjes die zo klaar zijn maar je kan een ontbijtje nog specialer maken en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

1. Smoothiebowl met banaan, blauwe bessen en pecannoten

Je dag lekker beginnen met een smoothiebowl. Je maakt een smoothie, schenk je in een kom en top je af met plakjes fruit. In dit geval met banaan, blauwe bessen en pecannoten. Je kunt hierdoor dus eindeloos variëren met verschillende fruit- en nootsoorten.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 gr dikke yoghurt (bijvoorbeeld Griekse yoghurt of Skyr)
  • 2 avocado's
  • 3 bananen
  • 140 gr blauwe bessen
  • 120 gr muesli
  • 100 gr pecannoten

Benodigdheden:

  • Keukenmachine, blender of staafmixer
  • 4 Kommen

Zo maak je de smoothie bowl:

  1. Meng met een staafmixer of in de blender de yoghurt met 2/3e van de bananen en de helft van de avocado’s tot een stevige smoothie
  2. Snijd de overige banaan en avocado in plakjes.
  3. Verdeel de smoothie
  4. Leg over de smoothie de plakjes banaan, avocado en blauwe bessen en wat muesli.
  5. Als laatste doe je er wat gebroken pecannoten overheen. 

Tip: rooster de pecannoten even kort in de oven waardoor ze lekker knapperig worden.

 2.Overnights oats

Dit bereid je de avond van tevoren voor. Super handig en zo hoef je bijna niets meer te doen in de ochtend.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 50 gram havermout
  • 70 ml griekse yoghurt
  • 120 ml (amandel)melk
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 eetlepels honing
  • 1 snufje zout

Meng alle ingrediënten door elkaar, doe het in een glas en laat het een nachtje in de koelkast staan. Ook met dit recept kun je eindeloos variëren.

3. Kokosyoghurt met warme ananas

Mmmm. …loopt het water al in de mond? Deze combi is fantastisch. Daarbij is ananas good voor de huid, het helpt tegen haaruitval en is rijk aan vitamine C. Warm de ananas heel kort op in de oven. Doe alles bij elkaar in een kom en giet er nog extra kokosnectar of agavesiroop overheen. Liever koude ananas, dat kan natuurlijk ook.

4. Bananenbrood muffins

Hier gaat natuurlijk wel even tijd in zitten maar leuk om te doen op een luie- of regenachtige zondag. Maak meteen een voorraadje aan zodat je de muffins ook kan eten als bijvoorbeeld een snack.

Ingrediënten (voor 8-10 muffins):

  • 100 gram (glutenvrije) havermout
  • 75 gram medjoul dadels
  • 2 eieren
  • 2 rijpe bananen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • Snufje zout

Benodigdheden:

  • Muffinblik of acht (siliconen) cakevormpjes
  • Oven
  • Keukenmachine of blender

 Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Doe alle ingrediënten samen in de keukenmachine of blender en mix tot een gladde massa.
  3. Vet het muffinblik in met wat olie. Verdeel het mengsel over de vormen en vul elke vorm voor 3/4. Garneer ze met wat havervlokken.
  4. Bak de muffins in 15-20 minuten goudbruin. Laat ze een half uur afkoelen voordat je ze opeet.

5. Een ontbijtje met Amaranth

Amaranth? Amaranth is afkomstig van een plant met lange rode pluimen en zien eruit als graankorrels. Amarant kun je poffen en dat is heerlijk om door je yoghurt of kwark te mengen.Het bevat veel eiwitten en is daardoor ontzettend voedzaam. Daarnaast is het rijk aan vitamine B, vitamine E en mineralen. Amaranth heeft een licht zoete en nootachtige smaak.