Besparen op je energierekening doe je zo

Wonen door Redactie Welke

De gasprijzen stijgen terwijl we met onze ogen knipperen. De energierekeningen zijn bij iedereen enorm omhoog gegaan en het ziet er niet naar uit dat hier binnenkort verandering in komt. Gelukkig zijn er manieren waarop we er voor kunnen zorgen dat de energierekening zo laag mogelijk blijft. We zetten ze voor je op een rij.

Kleine aanpassingen in huis

Als je een rondje door je huis loopt en er op gaat letten, dan zul je ontdekken dat er best veel kieren en gaten zijn waar de warmte je huis uit kan. Een kier bij de achterdeur, de brievenbus, een raam dat niet helemaal goed sluit. Veel van deze gaten en kieren zijn vrij makkelijk dicht te maken, door bijvoorbeeld een tochtstrip te plaatsen. Voor in de brievenbus of onder de voordeur zijn speciale tochtborstels aan te schaffen. Op deze manier kun je voor een klein bedrag flink besparen in de stookkosten. 

Professionele isolatie

In januari is de subsidie op energiezuinige maatregelen verhoogd. Pas je dit jaar twee energiezuinige maatregelen toe, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en het plaatsen van dubbelglas, dan kun je een subsidie aanvragen van 30% (eerder was dat nog 20%). Dit is dus hét moment om eens te kijken naar het professioneel laten isoleren van je huis. Denk aan spouwisolatie, vloerisolatie of het isoleren van je zolder. Omdat de subsidie momenteel zo hoog is, heb je jouw investering sneller terugverdiend en kun je flink besparen op je stookkosten.

Goedkoop lenen voor isolatie

Het is ook mogelijk om een goedkope lening aan te vragen om je huis professioneel te laten isoleren. Deze lening bestaat omdat de overheid wil dat iedereen de mogelijkheid krijgt om zijn woning te isoleren, ongeacht het inkomen.

Professionele isolatie levert uiteindelijk meer op dan de kleine aanpassingen die je zelf aan je huis kunt doen. Bovendien voelt een professioneel geïsoleerd huis heel behaaglijk, omdat de warmte veel langer binnen blijft. En dan is het ook nog eens goed voor het milieu!

Warme kleding

Misschien wel de eenvoudigste manier om snel en makkelijk energie te besparen: trek wat warms aan. Door een dikke trui te dragen en warme sloffen aan te doen kan de verwarming vast een graadje (of 2) lager. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar als je dit elke dag bij elkaar optelt, dan heb je aan het einde van het jaar flink wat energie, en dus ook kosten, bespaard. En ook hier sla je weer twee vliegen in één klap, want niet alleen geef je minder geld uit, het klimaat gaat er ook op vooruit.