Vettige huid? Zo houd je het in bedwang

Beauty & Mode door Kyra

Onze huid komt in allerlei soorten en vormen. Het is het grootste orgaan van ons lichaam. Het beschermt ons tegen verschillende villains die anders ons lichaam gemakkelijk betreden. Daarom verdient deze harde werker genoeg verzorging. Als je huid vettig is, is de kans op acne groter dan normaal. Op deze manier houd je jouw huid rustig en minder vettig.

Dagelijks schoonmaken

Misschien wel de belangrijkste stap van alle: de huid elke dag goed schoonmaken. Elke ochtend na het opstaan en elke avond voor het slapengaan is het belangrijk om dit te doen. Overdag en ’s nachts heeft je huid veel te voorduren. Het minste dat je dan doet is het even schoon maken. Ook na het sporten is het fijn om de huid even schoon te maken. Probeer niet teveel aan de huid te wrijven tijdens het wassen. Als je dit te hard doet, krijg je als resultaat juist een geïrriteerde huid.

Naast de huid te wassen met alleen water, is het ook slim om af en toe een gezichtsreiniger te gebruiken. Deze reinigers halen net meer vuil van je gezicht dan alleen water. Dit product haalt olie, make-up restjes en ander vuil van de huid. Met het water spoel je dit dan gemakkelijk weer van je gezicht af.

Hydrateer die vettige huid!

Naast dat een goed gehydrateerde huid minder snel fijne lijnen en rimpels toont, zorgt het er ook voor dat de huid minder vettig is. Als jouw huid niet goed gehydrateerd is, maakt het de klachten van de huid nóg erger. Als je bijvoorbeeld last hebt van acne, krijg je last van meer uitbreken en een nog vettigere huid.

Hydratatie krijg je door verschillende aspecten. Het meest voordehand liggende is water drinken. Per dag is het belangrijk dat je zo’n 1,5 liter drinkt. Gelukkig hoef je niet te overleven op puur water. Ook thee en koffie zonder suiker horen bij die 1,5 liter. Voor even een andere smaak is het mogelijk om een drinkbouillon of soep te drinken. Let daarbij wel op het zoutgehalte in de drankjes.

Daarnaast haalt je lichaam ook veel vocht uit het voedsel dat je eet. Vooral groenten en fruit bevatten veel water, waar je lichaam baat bij heeft. Komkommer, perzik, selderij, sla en meloen zijn goede opties om via voedsel water binnen te krijgen. Veel fastfood en snacks doen juist het tegenovergestelde voor de huid.

Minder stress

Stress zorgt er ook voor dat de huid vettiger is en meer puistjes creëert. Probeer meer te sporten om je gedachtes ergens anders op te zetten. Ga voor yoga of juist de andere kant door de gewichten te pakken. Vergeet overigens niet om na het sporten de huid weer te reinigen.

Ook slaap is belangrijk om de huid en stress goed bij te houden. Haal zo’n 8 à 9 uur slaap per nacht. Dit aantal ligt aan hoeveel slaap je nodig hebt, dus probeer dit te onderzoeken voor de beste nachtrust. Soms staat je hoofd nog zo aan door alle stress dat je alsnog niet goed gaat slapen. Probeer dan ASMR. In doodse stilte neemt je brein het vaak over en gaat die non-stop praten. ASMR vult die stilte, zonder afleidend te zijn. Van ASMR zijn er ook genoeg soorten, dus probeer verschillende soorten en kijk welke voor jou het beste werkt.

Make-up goed verwijderen

Slaap niet met make-up. Na het uitgaan of omdat je moe bent, laat je die taak vaak liggen voor de volgende dag. Zet jezelf er toe om dit wél te gaan doen. Slapen met make-up zorgt ervoor dat je huid zichzelf niet goed herstelt van de vorige dag en dus vettig blijft. Deze make-up laag houdt allerlei oliën vast, waardoor je poriën verstopt raken. Dit resulteert weer in een uitbraak aan puistjes op de huid. Ook ontstaat er eerder een infectie als je al een puistje op het gezicht hebt zitten. Haal dus alle make-up eraf en ga er met een reiniger nog een keer overheen.

Bekijk ingrediënten

Veel producten die je op je gezicht gebruikt, zitten vol met ingrediënten waarvan je geen weet hebt. Als je al last hebt een vettige huid, is het niet verstandig om producten te gebruiken die olie bevatten. Ga dan voor een product waar ‘olievrij’ op staat. Zo weet je zeker dat er in het product geen oliën zitten.

Daarnaast is het slim om producten te gebruiken die op waterbasis gemaakt zijn. Zo hydrateert het je huid én doet het de functie waar het product voor bedoeld is. Soms weet je gewoon niet wat al die moeilijke, Latijnse namen betekenen. Het is dan slim om een medewerker te vragen welke producten voor jouw huid het beste zijn. Zij weten immers meer over alle producten dan jij.

Raak je gezicht niet aan

Het slechtste voor je huid is als je constant met je handen aan je huid zit. Je raakt met je handen allerlei oppervlaktes aan, die over het algemeen alleen maar negatieve bacteriën voor je huid meedragen. Door constant je gezicht aan te raken, is de huid op je gezicht alleen maar onrustiger. Daarnaast zijn je ogen, je mond en je neus openingen waar virussen gemakkelijk naar binnen glippen.

Ook raak je vaak je gezicht aan om aan puistjes en andere imperfecties te zitten. Door deze bijvoorbeeld uit te knijpen, blijf je achter met een litteken in plaats van een neutrale huid. Dit is veel moeilijker weg te halen dan acne en een vettige huid, dus houd dat in je achterhoofd.

Lees ook: Ontspannende selfcare ideeën voor het weekend